Distributiecentrum

Teamleider DC

"Door mijn ervaring op de vloer ken ik de processen in het distributiecentrum op mijn duimpje."

“Welkoop past bij mij. Vanaf mijn 13e heb ik altijd in een dierenspeciaalzaak gewerkt. Van bijbaan, naar verkoper en zo doorgegroeid tot Bedrijfsleider. Helaas kreeg ik last van een allergie en moest ik stoppen. 

Op dat moment ben ik de logistieke wereld ingerold. Begonnen op de goederenontvangst, maar al snel doorgegroeid naar Meewerkend Voorman. Totdat er een plek vrij kwam op de bestel-afdeling op kantoor. Vanuit ervaring op de vloer wist ik hoe alles werkte. Daardoor kon ik dingen oplossen waar ik op de vloer tegenaan liep. Uiteindelijk vond ik het kantoorwerk niet meer leuk, maar wilde ik weer op de vloer werken.

Ik kreeg een baan bij de buren van Welkoop, waardoor dit mooie bedrijf weer op mijn pad kwam. Dit zorgde dat het direct kriebelde. Dagelijks langs het pand rijden dat in aanbouw was, maakte mij nieuwsgierig. Het leek mij leuk om de dierenwereld weer in te gaan. Zodoende ben ik gaan kijken of Welkoop een vacature had en ben ik hier gelukkig terecht gekomen.”

"Bij Welkoop ben ik weer terug bij mijn roots."


Een supermooi DC.

“Vanuit het DC in Apeldoorn vertrekken dagelijks vele vrachtwagens om onze ca. 160 winkels te bevoorraadden. Werken in dit distributiecentrum is heel prettig. Het is gloednieuw en open ingericht. Er zijn geen hokjes of gekke hoeken. Daar is goed over nagedacht. Daarnaast zijn de mensen heel open en sociaal. Dit is terug te voelen in het hele bedrijf. De sfeer is prettig om in te werken. Het is heel menselijk, waardoor ik mijn functie kan uitvoeren zoals ik graag wil: de focus op mijn team leggen. 


Toen ik hier begon heb ik de tijd gekregen om alles eigen te maken. Eerst goed rondkijken, signaleren wat er gebeurd en de processen kennen. Daarnaast heb ik één-op-één gezeten met mijn team. Zo leerde ik hen kennen en zij mij ook. Dat gaf direct vertrouwen.”

Reach en goederenontvangst.

“Ik stuur nu 18 mensen aan. Met dit team zorgen we ervoor dat de 12.000 producten op de juiste plek in het DC terecht komen. Ook zijn we er verantwoordelijk voor dat de stellingen voor de pickers goed gevuld zijn. Het is een steady team dat wordt ondersteund door collega's van de Pick-afdeling. Zo werken we op een mooie manier samen en kun je ook doorgroeimogelijkheden bieden wanneer iemand daar behoefte aan heeft.

We hebben een prettige combinatie van vaste collega's en een flexpool. Als Teamleider heb ik heel veel oog voor alle collega's. Kijken hoe ze in hun vel zitten, wat hun ambities zijn en wat ze bezighoudt. Op die manier kan ik de sturing geven die zij nodig hebben. Bij ons is dan ook niemand een nummertje, maar wordt echt goed geluisterd."

‘Je krijgt de vrijheid je functie in te vullen zoals jij dat wilt. Natuurlijk binnen een bepaalde bandbreedte.’

Onze cultuurwaarden.

Samen winnen.

"We zetten samen de schouders eronder. Dat gevoel heerst echt. De teams werken overkoepelend samen, vallen bij elkaar in als het nodig is. Daarnaast nemen de teamleiders de meningen en opmerkingen van de collega's mee in proceswijzingen of vernieuwingen. Zij moeten er namelijk mee werken..."

Elke dag beter.

"Ons Servicekantoor en Distributiecentrum zitten in hetzelfde pand, maar het zijn twee totaal verschillende werelden. Ondanks dat kunnen we snel schakelen en bij elkaar over de vloer komen. Daarnaast zijn wij op de werkvloer continue onze werkprocessen aan het verbeteren in samenwerking met de collega's."

Met plezier.

"In ons DC heerst echt een teamgevoel. Dat vind ik heel leuk. We lunchen bijvoorbeeld vaak samen. Natuurlijk moet er altijd één teamleider op de vloer blijven, dat wisselen we af. Daarnaast weet ik dat de collega's onderling ook vaak iets ondernemen. Binnenkort gaan we wokken. Zeker gezellig dus." 

Ik ben trots op....

"We hebben grote stappen gezet afgelopen jaar. Zo is het proces van A-Z onder de loep genomen, wat heeft gezorgd dat we efficiënter werken.

Daardoor kunnen we de winkels nóg beter bevoorraadden. Ons DC is beter geworden met goede luchtzuivering, duidelijke belijning en nieuwe stellingen voor nog meer producten. We verwerken bij ons geen online klantbestellingen, dat gebeurt vanuit Vaassen. Daar hebben we een E-DC. 


Daarnaast is het menselijke stuk nog belangrijker geworden. We hebben met elk team 3x per week een stand-up, zodat collega's hun ei kwijt kunnen én we nemen ze mee in alle ontwikkelingen. Daarbij wordt hun mening gevraagd, maar ook zeker meegenomen in de besluitvoering."

'Zoals we hier werken, zo is picken eigenlijk bedoeld.'

Een superteam.

“We hebben écht leuke mensen hier binnen het DC. Of je het nu hebt over leidinggevende, supply, pickers, reachers of expeditie. We doen het met elkaar. Dat is heel fijn, want je kan direct ergens aankloppen wanneer je ergens tegenaan loopt. Voor de collega's op de vloer is het belangrijk dat de teamleiders aanwezig zijn. Daarom zijn we zoveel mogelijk op de vloer te vinden. Natuurlijk hoort er ook een deel administratie en planning bij, maar de vloer blijft prioriteit."

'Ik ben geen computermens. Daar helpt Nick mij bij.'

Pieken en dalen.

“De drukte in ons DC kan zeker schommelen, we hebben pieken en dalen. Dit heeft meerdere redenen.

Welkoop is een seizoensgebonden organisatie,. Bijvoorbeeld het voorjaar: dan gaan onze klanten de tuin weer in en hebben ze spullen nodig. We hebben ook een mooie kortingsavond voor onze vaste klanten. Dit geeft extra drukte voor ons doordat er meer voorraad moet liggen in de winkels. Dit geeft ons werk extra schwung.”

Welkoop is hard gegroeid en veel veranderd. Dit vraagt om flexibiliteit van de leiding.

'Werken in ons DC is dynamisch. Je weet nooit hoe de dag loopt. Dat geeft energie.'


Martijn.

Lees hier meer echte verhalen.